اندامهای مصنوعی یا پروتزهایی که امروزه برای بیماران قطع عضو سراسر جهان استفاده میشوند، توسط عضلهها مدیریت میشوند و همین امر محدودیتها و چالشهای مختلفی به همراه دارد. اما حالا محققان موفق به توسعه یک دست رباتیک شدهاند که تنها با ذهن و هوش مصنوعی قابل کنترل است.
در این تحقیق که توسط محققان دانشگاه مینهسوتا (UMN) انجام شده، به فناوری جدیدی اشاره شده که میتواند به بیماران اجازه دهد تا با استفاده از افکار خود، اعضای مصنوعی رباتیک را کنترل کنند.
روش کار دست رباتیک
تفاوت اصلی بین دست رباتیک جدید و دستگاه های سنتی، توانایی آن برای درک سیگنالهای عصبی است. به دلیل استفاده از هوش مصنوعی، ایمپلنت به کار گرفته شده در دستگاه آنها میتواند سیگنالهای عصبی الکتریکی بدن را دریافت کند.
حرکات دست های انسانها به کمک «عصب میانی» انجام میشود. نوعی عصب محیطی در دست انسان وجود دارد که از هزاران آکسون تشکیل شده است. زمانی که بیمار به حرکت دادن دست خود فکر میکند، مغز او به عصب میانی سیگنال ارسال میکند. دستگاه ساخته شده توسط محققان، این سیگنالها را دریافت کرده و بازوی رباتیک مطابق با آن تغییر میکند.
در حال حاضر در این روش از اتصال سیمی برای دریافت اطلاعات استفاده میشود، اما محققان امیدوارند تا این ایمپلنت بتواند دادههای خود را در آینده به صورت بیسیم ارسال کند.
«ادوارد کیفر»، یکی از همکاران این پروژه و متخصص علوم اعصاب UMN در توضیح اهمیت این نوآوری توضیح میدهد:
«در مسیری قرار داریم که حداقل به افراد قطع عضو شده اندام فوقانی و سایر افراد اجازه میدهیم در آینده کنترل کاملا طبیعی بر اندامهای مصنوعی خود داشته باشند.»
اندامهای مصنوعی که هم اکنون در بازار موجود هستند، برای حرکات شانه، قفسه سینه یا عضلات طراحی شدهاند. آنها با استفاده از سنسورهایی، سیگنالهای حرکتی مناطق خاصی از بدن انسان را تشخیص میدهند. با این وجود، انجام این کار برای بیماران چندان ساده نیست و باید برای آن آموزش ببینند.
فناوری مبتنی بر هوش مصنوعی جدید جایگزین کارآمدی برای بیماران محسوب میشود. بیماران با استفاده از این هوش مصنوعی استفاده از آن نیز میتواند بسیار راحت باشد.